0

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  • Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
  • Skorupiaki i produkty pochodne
  • Jajka i produkty pochodne
  • Ryby i produkty pochodne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  • Soja i produkty pochodne
  • Mleko i produkty pochodne
  • Orzechy tj. migdały (Amygdaluscommunis L), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), nerkowce (Anacardiumoccidentale), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexelsa), pistacje (Pistaciavera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia) i produkty pochodne
  • Seler zwyczajny i produkty pochodne
  • Gorczyca i produkty pochodne
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne
  • Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  • Łubin i produkty pochodne
  • Mięczaki i produkty pochodne